Transformisati privredu iz investicione u inovacionu

Za dinamičan privredni rast potrebno je transformisati privredu iz investicione u inovacionu.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu otvorio je danas najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu "Belgrade Venture Forum" i tom prilikom poručio da je uloga Kancelarije ključna u procesu digitalne transformacije srpske privrede, društva i države. U obraćanju, Jovanović je istakao da je transformacija srpske privrede neminovna i kako bismo ostvarili dinamičan privredni rast neophodno je preći sa investicionog modela, gde se danas nalazimo - na inovacioni.

Govoreći o elektronskoj upravi, kao odgovoru na povećanje efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave i mehanizmu u borbi protiv korupcije, istakao je da je Srbija uspostavila ključne zakonodavne okvire donošenjem Zakona o elektronskoj upravi i Zakona o elektronskom poslovanju, ali i da je započela sa uspostavljanjem državnih registara i meta-registara kao osnovnih registara kompletne elektronske uprave.

"Obavezali smo se na transparentnost i ekonomski rast, obavezali smo Zakonom o eUpravi sve državne institucije da otvore svoje podatke koji su odličan alat za stvaranje novog tržišta i zdrave poslovne klime. Takođe, uveli smo veliki broj elektronski usluga namenjenih građanima i privredi, jer stvaramo efikasnu, transparentnu, ekonomičnu i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje tog cilja je moderna i svima dostupna elektronska uprava", izjavio je Jovanović.

Na kraju svog obraćanja, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, podsetio je prisutne da država uvodi poreske olakšice koje imaju za cilj da podrže ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i obrazovanje. Od 1. januara 2019. godine očekuje se uvođenje smanjenja poreza na dobit kompanijama koje ulažu u istraživanje i razvoj, ostvaruju prihode od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji ili ulažu i inovativne startapove.

Kroz "Belgrade Venture Forum" je tokom proteklih 6 godina prošlo više od 3000 učesnika, 450 govornika i investitora, predstavilo se preko 200 inovativnih kompanija koje su do sada prikupile više miliona evra direktnih investicija u oblastima održive energetike, proizvodnje, bio-medicine i IKT-a.

Na ovogodišnjem forumu prisustvuje više od 500 zvanica iz preko 20 zemalja, kao i 60 predstavnika investicionih fondova. Učesnici iz celog sveta upoznaće se sa inovacijama, tržišnim i tehnološkim trendovima. Najvažnije teme će obuhvatiti unapređenje investiranja, sportske, finansijske i agro tehnologije, kao i rast poslovanja i unapređenje elektronske trgovine.

Otvaranju foruma prisustvovali su i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, kao i ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam.