Registrovan stoti preduzetnik u APR-u putem elektronske registracije

U Agenciji za privredne registre je od 1. Januara uvedena nova digitalna usluga - elektronska registracija preduzetnika, a 2. Marta registrovan je stoti preduzetnik u APR-u putem elektronske registracije. U prva dva meseca ove godine, osnovano je 1.492 privredna društva, za 12% više nego u istom periodu prošle godine.

Tokom janura i februara je registrovano i 4.996 preduzetnika, za 14% više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Uz pomoć elektronski podnete prijave 2. marta se osnovao stoti preduzetnik - Uroš Mijatović, iz Krupnja, koji se registrovao za konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Podsećamo, u Agenciji za privredne registre je od 1. januara uvedena nova digitalna usluga - elektronska registracija preduzetnika.

Da bi podneo e-prijavu preko aplikacije APR-a, podnosilac prijave mora imati elektronski potpis, kao i čitač smart kartice ili USB token. Pošto se i naknada za ovu vrstu registracije plaća isključivo elektronski, podnosilac prijave mora biti u mogućnosti da plaćanje izvrši uz pomoć visa ili master platne kartice.

I prilikom podnošenja e-prijave, kao i u slučaju „papirne“ registracione prijave, korisnici imaju sve prednosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije. Popunjavanjem neophodnih podataka u aplikaciji, istovremeno se podnosi i prijava za paušalno oporezivanje, PDV evidentiranje, kao i obaveštenje Poreskoj upravi o isplaćivanju lične zarade. Uz to, unosom podataka za PIO fond korisnik se prijavljuje i Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.