Nastavak programa prekvalifikacija za IT

Vlada Republike Srbije saopštila je da se nastavlja program prekvalifikacija za IT, koji je započet 2017. godine, na inicijativu Ministarskog saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, kojem predsedava premijerka Ana Brnabić. Program, koji je pokrenut kako bi se ublažio nedostatak kadrova u brzo rastućem IT sektoru u Srbiji, ima dobre rezultate i neće biti obustavljen.

Ono što je trenutno obustavljeno jeste javna nabavka koja se odnosi na ugovaranje škola koje bi realizovale deo programa prekvalifikacija za IT, a koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Prva dva kruga IT prekvalifikacija, za sto, odnosno za 700 kandidata, koje je sprovela Kancelarija za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspešno su završeni i imaju konkretne rezultate na tržištu rada.

Tako je procenat onih koji su se zaposlili iz prvog kruga u ovom trenutku čak 32 odsto, što je iznad evropskog standarda.

Kada je reč o sveukupnim rezultatima programa IT prekvalifikacija i procentu zapošljavanja onih koji su program završili, do sada ostvareni rezultati su veoma dobri.

Ukupan procenat onih koji se zapošljavaju se povećava i u narednim mesecima očekujemo dodatno povećanje. Potrebno je vreme da, po završetku programa prekvalifikacija, tržište rada apsorbuje one koji su završili obuke, a u skladu sa dinamikom zapošljavanja polaznika koji su završili obuke biće organizovane i nove.

Treći krug prekvalifikacija za IT, koji je u toku, podeljen je u dva dela. Jedan deo organizuje Kancelarija za IT i eUpravu, za 411 polaznika i to za one koji su zaposleni. U toku je selekcija kandidata, potpisani su ugovori sa deset škola, a obuke će početi u februaru i trajaće do devet meseci.

Drugi deo u okviru trećeg kruga organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje i to za nezaposlene. U toku je obuka za 700 kandidata, dok je javna nabavka ugovaranja škola za obuku još 775 kandidata obustavljena.

Program IT prekvalifikacija uticao je da se mnogim polaznicima unapredi karijera i mogućnosti za zaposlenje. Primera radi, dvoje polaznika koji su završili prekvalifikacije za IT zaposleni su u Kancelariji za IT i eUpravu.

Imajući u vidu potrebu za ovim kadrovima na našem tržištu, kvalitet i uspešnost prva dva kruga prekvalifikacija, što su potvrdili i polaznici, realizacija programa se nastavlja.