IKT najperspektivnija industrija u Srbiji

Beograd, 6. mart 2018. godine – Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je ovogodišnji izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu pokazao da je izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u prošloj godini dostigao rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Tako je nastavljen pozitivni trend rasta u ovoj industriji, od više od 20 odsto godišnje u prethodne tri godine.
IKT sektor, koji je u fokusu Vlade premijerke Ane Brnabić, ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoja aplikacija, kao i autsorsinga.

IKT sektor najviše je doprineo smanjenju spoljnotrgovinskog deficita sa 473 miliona evra trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Približno 70 odsto trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoz električnih mašina i drumskih vozila, čiji je izvoz premašio 1,2 milijarde evra.

Vlada Republike Srbije pokrenula je niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije, kako bi se povećao broj kadrova na tržištu i time zadovoljile potrebe digitalizacije tradicionalnih grana industrije.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017. godini za unapređenje IKT sektora izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, u šta ulažemo oko 70 miliona evra.

U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, približno 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru.

Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza.

Vlada Srbije će u 2018. godini nastaviti da radi na realizaciji 35 projekata koje je Ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji.