Plaćanje administrativnih taksi elektronskim novcem na Portalu eUprava

Od 02. Marta 2018. nova funkcionalnost nacionalnog Portala eUprava – za sve zahteve podnete preko Portala eUprava omogućeno je plaćanje administrativnih taksi elektronskim novcem. Korisnici nacionalnog Portala eUprava od 02. Marta 2018. za sve zahteve podnete preko Portala eUprava (lična dokumenta, produženje registracije ili neku drugu od ukupno 811 različitih usluga) mogu plaćati administrativne takse i elektronskim novcem.

Građani eNovac mogu da pribave jednostavnom kupovinom iPay vaučera, bez provizije, u nekoj od 500 prodavnica, drogerija i mobil- šopova širom Srbije. Nakon toga, dovoljno je da na Portalu eUprava odaberu opciju plaćanja administrativne takse elektronskim novcem, unesu podatke sa vaučera, potvrde prenos sredstava i uspešno obave transakciju. „Ovo je jedan od najjednostavnijih, ali i najsigurnijih vidova onlajn plaćanja. Ne iziskuje fizički odlazak na šalter, i mogu ga koristiti građani koji nemaju platne kartice, pa ni račun u banci. Zamena gotovine za eNovac je ne samo komforna, već je i besplatna - bez provizije. Tako se za, na primer 1.000 dinara dobija isti iznos u elektronskoj valuti. Važno je napomenuti da sredstva sa vaučera mogu da se troše sukcesivno, iz više puta, što dodatno olakšava ceo proces“, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je istakao da, osim vaučerima, eNovac korisnici na portalu eUprava mogu da koriste i preko iWallet aplikacije za mobilni telefon, koja je dostupna na Google Play i App Store-u.

„iWallet je virtuelni online novčanik. Ne vezuje se za račun u banci, već samo za e-mail adresu, i moguće mu je pristupiti preko mobilnog telefona ili računara. Dopunjava se pomoću iPay vaučera, platnim karticama ili uplatnicom u bilo kojoj Pošti ili banci. Plaćanje administrativnih taksi na ovaj način je takođe bezbedno i jednostavno“, dodao je Mihailović.

Podsetimo, od decembra prošle godine na nacionalnom Portalu eUprava je omogućeno korišćenje Master kard, Viza ili Dina platnih kartica svih banaka koje posluju na tržištu Srbije. Na taj način je po prvi put zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja do sada nije bila potpuna jer su korisnici morali da idu na šaltere zbog uplate.

Nakon kartica i elektronskog novca u planu Kancelarije za IT i eUpravu je da korisnicima omogući plaćanje administrativnih taksi integracijom e-Bankinga sa nalogom eUprave.

Uputstvo za plaćanje iPay vaučerom.
Izvor: eUprava