Narodna Banka Srbije poziva startap kompanije koje su osnovane u ili posluju u Srbiji da se jave radi uspostavljanja registra startap kompanija

Narodna banka Srbije poziva sve startap kompanije koje su osnovane u Republici Srbiji i/ili koje posluju u Republici Srbiji, nezavisno od oblasti kojom se bave, da se jave Narodnoj banci Srbije kako bi bio oformljen registar startap kompanija. Osnovni cilj Narodne banke Srbije, kao centralne banke Republike Srbije, jeste očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti u državi. Pored aktivnosti usmerenih ka ostvarenju svog osnovnog cilja, Narodna banka Srbije obavlja i brojne druge aktivnosti u ulozi katalizatora tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga. U prethodnom periodu, Narodna banka Srbije je sprovela značajne normativne reforme i preduzela brojne aktivnosti kako bi sa aspekta svojih nadležnosti omogućila privrednim subjektima uslove za lakše i jednostavnije poslovanje u Republici Srbiji. Narodna banka Srbije ulaže znatan napor kako bi podržala domaći startap ekosistem i razvoj inovativnih tehnologija.

Registar startap kompanija omogućio bi da se na jednom mestu prikupe informacije o startap ekosistemu u Republici Srbiji, a sva zainteresovana lica bi na brz i jednostavan način – samo jednim klikom, dobila informaciju o kompanijama koje posluju u određenoj oblasti.

Zainteresovane kompanije mogu inicijalno potrebne podatke dostaviti Narodnoj banci Srbije na imejl-adresu: platni.sistem@nbs.rs. U imejlu je potrebno navesti naziv kompanije, godinu i mesto osnivanja, oblast poslovanja, broj zaposlenih, tržišta na kojima je kompanija prisutna i podatke o kontaktu. Naglašavamo da poziv važi za sve startap kompanije, iz svih grana privredne delatnosti. Takođe, naglašavamo da kompanije koje se po osnovu prijave budu našle u ovom registru neće imati bilo kakve dodatne obaveze, kao i da je cilj prikupljanja podataka uspostavljanje informativnog pregleda kompanija koje čine startap ekosistem. Pretragom ovog registra potencijalni korisnici usluga startap kompanija, investitori, istraživači i drugi moći će lako i jednostavno da nađu podatke o startap ekosistemu u našoj zemlji. Zahvaljujući dostupnosti informacija o kompanijama koje posluju u određenoj oblasti, biće olakšane dalje aktivnosti institucija koje žele da sarađuju s domaćim startap kompanijama. Takođe, dobijeni podaci biće od značaja Narodnoj banci Srbije za dalji razvoj registra u vidu platforme za razmenu i pružanje informacija i javnosti i samim startap kompanijama. Na osnovu detaljne analize prikupljenih podataka o startap kompanijama Narodna banka Srbije biće u prilici da još efikasnije formuliše predloge mera za stvaranje povoljnije poslovne klime za pravna lica i preduzetnike.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Narodnoj banci Srbije putem imejla: platni.sistem@nbs.rs.