Inovacije i IT razvojna šansa Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Lisabonu, u okviru intervjua na sceni, sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.

Brnabić, koja učestvuje na Veb samitu u Lisabonu, je u razgovoru sa Prajsom istakla da su digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade, i istakla da je Srbija već sada prepoznata kao jedan od lidera u digitalizaciji.

Četvrta industrijska revolucija daje nam šansu za iskorak koju moramo da iskoristimo, naglasila je premijerka i dodala da su tri ključna stuba digitalizacije – e-Uprava, obrazovanje i ekonomija.

Ona je posebno istakla da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju.
Kada je reč o najvažnijim rezultatima u oblasti digitalizacije i IT, Brnabić je izdvojila uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta, obezbeđivanje interneta u osnovnim školama širom Srbije i opremanje škola IT opremom, kao i pilot projekat uvođenja digitalnih nastavnih materijala.

Premijerka je među najvažnije rezultate ubrojala i povećanje broja IT odeljenja u srednjim školama i broja studenata na IT smerovima na fakultetima, kao i izdvajanje od približno sto miliona evra za inovacionu infrastrukturu.

Prema njenim rečima, važni rezultati su i prekvalifikacije u oblasti IT i digitalnih veština, stvaranje baze za potpunu elektronsku upravu i planirane poreske olakšice za istraživanje i razvoj, kao i inovacije.

Ona je istakla da Srbija ima mnogo manje izražen problem sa odlaskom mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje nego ranije, jer ova vlada vodi računa o potrebama mladih.

Uspesi mladih inovatora i talentovanih preduzetnika, koji su imali hrabrost i jasnu viziju Vlada Srbije će uvek podržati, poručila je Brnabić i dodala da bi Srbija do kraja godine trebalo da postane članica CERN-a.

Mi delimo evropske vrednosti i posvećeni smo našem evropskom putu, naglasila je Brnabić i dodala da je suština u reformama, koje pre svega doprinose boljem kvalitetu života svih građana Srbije, a da će članstvo u EU doći kao rezultat tih reformi.

Ne opterećujemo se datumima i rokovima. Ono što je važno to je moderna ekonomija, koja znači i jaku Srbiju, dalja digitalizacija javne uprave i konkurentnija privreda, zaključila je premijerka.